Škoda Auto a Lundegaard: digitalizace a sjednocení neprodejních webů

Společnost Škoda Auto novou firemní identitu ukázala veřejnosti už v loňském roce a od dubna 2023 ji začíná plně využívat i v České republice. Ve spolupráci s Lundegaard tak vznikl vlivem rebrandingu další nový projekt, jehož cílem bylo převést neprodejní weby automobilového giganta na novou platformu a vytvořit jednoduchou i efektivní infrastrukturu pro tvorbu nových stránek. Realizační týmy obou firem spojily síly a za pomoci platformy Liferay sjednotily veřejné neprodejní webové stránky Škoda Auto - Muzeum, Polikliniku a Střední odborné učiliště.  

Neprodejní weby Škoda Auto dosud fungovaly na stejné globální platformě s propojením na různé prodejní kanály. Rebranding však s sebou do společnosti přinesl také inovaci ve formě nového přístupu k veřejný webovým stránkám. Automobilka se tak rozhodla kanály oddělit a převést je na jinou platformu. Stěžejním záměrem se stalo nejen sjednocení, standardizace a migrace neprodejních stránek do společného prostředí, ale také tvorba a zprovoznění jednoduché platformy, která bude schopna případně rychle vytvářet další veřejné weby pod zcela novým korporátním vzhledem.

"Základním požadavkem našeho partnera byl velmi jednoduchý web s předdefinovanými stránkami, na kterém lze snadno a rychle měnit obrázky a texty. Lundegaard pomohl s digitalizačními procesy už desítkám firem. Každý zákazník však k modernizaci přistupuje jinak, očekává jiné výsledky a klade si odlišné cíle. V Lundegaardu tuto skutečnost plně respektujeme, a proto jsme v tomto konkrétním případě použili nejnovější verzi platformy Liferay 7.4. Kromě snadné správy obsahu umožňuje platforma Liferay také velmi rychlou tvorbu nových webových stránek, což klasický několikaměsíční proces zkracuje zhruba na týden. Představuje tak nejen velkou úsporu času, ale i peněz," říká Lukáš Gembčík, Key account manager Lundegaard.

"Platformou pro migraci veřejných webů se stala nejmodernější verze Liferay 7.4. První ohlasy od uživatelů jsou v současné chvíli velice pozitivní. Někteří správci již zkušenosti s nástrojem měli, protože na této platformě provozujeme zaměstnanecký portál. Technologie tím pádem nebyla úplně nová," vysvětluje Martin Šedivý, vlastník platformy pro public weby Škoda Auto.

"Velmi oceňuji proaktivní zapojení dodavatele, zainteresovaných businessů a IT oddělení, které přineslo výsledky a spokojenost na všech stranách," doplňuje Monika Najmanová, IT delivery manager Škoda Auto.

Spolupráce mezi Škoda Auto a Lundegaard představovala další krok v rámci celkové digitální transformace a přechodu automobilky do nového moderního digitálního prostředí. Tým Lundegaard poskytnul své odborné znalosti a technologické nástroje, jež umožnily veřejné weby rychle a efektivně modernizovat, přičemž všechny aktualizace byly spuštěny ještě před koncem roku 2022.