Zakladatelé Lundegaard: Naším cílem od začátků bylo zjednodušovat zdlouhavé procesy a tím pádem život lidem

Pokud jste si někdy zjišťovali stav zásilky, kterou vám veze kurýr, využili možnosti vyřídit pojistnou událost on-line, svou spotřebu energií kontrolujete v digitálních klientských zónách energetických společností nebo jste si zřídili svůj bankovní účet přes internet, velmi pravděpodobně jste využili některé z námi vyvinutých řešení.  

Za 25 let existence firmy má Lundegaard  už svou stopu v 23 zemích světa. Celkové množství projektů už si dnes přesně nikdo netroufá určit, ale rámcově se jedná o vyšší stovky dokončených zakázek.  

Jak se firma, která letos slaví své čtvrtstoletí na českém trhu, rodila? O tom se při příležitosti narozenin rozpovídali spoluzakladatelé Petr Bartoň a Ondřej Fatka.  
 

Když Lundegaard před 25 lety začínal, měl český internet jen desítky tisíc uživatelů. A vy jste se do tohoto “malého rybníčku” vrhli s cílem tvořit weby. Jak vzpomínáte na své pionýrské začátky? 

Petr Bartoň: Ano, v devadesátkách pro většinu Čechů byl internet ekvivalentem španělské vesnice. Což pro nás tehdy byla výhoda. Stáli jsme u zrodu něčeho nového, co jsme uměli ovládat a byli tak před ostatními napřed. Začali jsme sice s tvorbou webů, ale už tehdy jsme přemýšleli, jak internet využít k ulehčení běžných činností, jako je třeba chození na poštu. V tomto duchu koneckonců pokračujeme dodnes. 

Ondřej Fatka: Hned od začátku jsme chtěli vytvářet inovativní a zajímavé věci. V rámci naší první zakázky pro Staropramen jsme se například snažili zaujmout návštěvníky webu interaktivní hrou v podobě hokejové extraligy. Vytvořili jsme prvního avatara, který komunikoval s návštěvníky a odpovídal na jejich otázky. Na začátku to byl skutečný člověk, ne AI.

Jaký největší rozdíl spatřujte mezi dobou, kdy jste začínali, a současným digitálním prostředím? 

Ondřej Fatka: Klíčovým rozdílem je podle mě rychlost. Dříve novinky v digitálních technologiích přicházely pomaleji a lidé měli čas se přizpůsobit. Dnes se novinky stávají standardem téměř okamžitě. Dříve bylo možné o technologických novinkách číst maximálně v měsíčnících, které přicházely z Londýna. Na základě toho si říct - jo, to bychom mohli zkusit.  

Petr Bartoň: Přesně tak, nyní žijeme v době okamžité reakce. Dnes jsme schopni okamžitě reagovat na aktuální trendy a technologické novinky. Když dneska někdo udělá něco nového, svět to ví téměř okamžitě. To je velký rozdíl oproti době, kdy jsme začínali. 

Vraťme se ještě zpátky k vašim začátkům. Protože netrvalo dlouho a po prvních webech jste se postupně dostali k zakázkám spojenými s prvními pokusy o digitalizaci analogového světa.  

Petr Bartoň: Měli jsme tehdy velké nadšení pro digitální marketing a rozhodli jsme se využít této příležitosti. Postupně jsme získávali zakázky a začali se profesionalizovat. 

Ondřej Fatka: Jednou z našich klíčových zakázek byla digitalizace unikátního barrandovského rekvizitáře kostýmů, tzv. fundusu, který v té době patřil k největším na světě. Takže najednou třeba hollywoodští producenti byli schopni vybírat kulisy a všechny možné filmové doplňky online, a mohli se tak ujistit, že tady je to správné zázemí, které k danému filmu či seriálu potřebují. To nám otevřelo cestu k dalším projektům v oblasti digitalizace. A právě tam jsme se seznámili s týmem, který se stal jádrem naší společnosti Lundegaard. 

Zajímavý start. A jak se stalo, že dnes patříte mezi sedm procent předních společností zabývajících se vývojem softwaru?  

Petr Bartoň: Postupem času jsme se začali specializovat na digitální řešení a value-based marketing a solution selling. Naším cílem bylo zjednodušit složité procesy a dát lidem více možností a času.  

Ondřej Fatka: Naším dlouhodobým cílem se stala akcelerace firem pro éru nového zákazníka. To je možné si představit jako například online přihlašování bankovní identitou místo navštěvování kamenné pobočky. Nebo odesílání balíku přes tři kliknutí na počítači, namísto třiceti minut stání ve frontě. Pomáháme jednoduše firmám přejít na digitální platformy a tím umožnit zákazníkům vyřizovat své záležitosti rychleji a efektivněji, čímž je osvobozujeme od byrokracie a úředních hodin. 

Jak hodnotíte stav digitální transformace v České republice?

Petr Bartoň: Česko je na dobré cestě k digitalizaci, a to i ve srovnání s jinými evropskými zeměmi. V některých odvětvích, jako je třeba bankovnictví, je dokonce i napřed. Tedy minimálně ve srovnání s některými dalšími evropskými zeměmi. Nicméně stále je co zlepšovat.

Kde vidíte největší překážky v digitalizačním transformačním procesu českých firem?  

Ondřej Fatka: Často to jsou zajeté struktury velkých firem. Zatímco technologické startupy s digitalizací nemají problém, starší firmy častěji zůstávají ve starých kolejích. Aby mohly být firmy plně digitální, je někdy třeba změnit celou její kulturu. Obecně platí pravidlo, že čím zakotvenější společnost, tím ,zažranější‘ starý systém.  

Petr Bartoň: V těchto případech je na nás, abychom jí poradili, kde ho odlehčit, aniž by musela začít od začátku. 

Kdybychom se podívali do budoucnosti, jakou roli vidíte pro vaši firmu Lundegaard? 

Ondřej Fatka: Vidíme se i nadále jako akcelerátor pro éru nového zákazníka. Chceme dále inovovat a pomáhat firmám přizpůsobit se rychle se měnícímu digitálnímu prostředí. 

Petr Bartoň: Ano, i nadále se v Lundegaardu udržujeme jak vysoký standard služeb, tak i motivaci akcelerovat růst firem prostřednictvím technologií a inovací tím nejefektivnějším možným způsobem. Do světa byznysu jsme tenkrát vkročili s vášní a vizí využít všech nových digitálních možností, což je přístup, který se napříč měnící se dobou snažíme uchovat ve firemní DNA - pracujeme s umělou inteligencí, hrajeme si s analýzou chování uživatelů na digitálních kanálech a mnoho dalšího. Zkrátka stále jdeme směrem vpřed.  

Petr Bartoň 

Managing Partner

Petr Bartoň, specialista na digitální obchodní architekturu a strategické poradenství v oblasti digitálního vývoje a e-commerce, se k vývoji softwaru dostal poprvé v roce 1995 ve společnosti Tovek, kde zastával pozici Marketing Manager. V roce 1997 firmu opustil a společně s Ondřejem Fatkou založil vlastní konzultačně-technologickou společnost Lundegaard. Jako jedni z prvních začali ve střední Evropě doručovat svým klientům nová digitální řešení a stali se tak inovátory v oblasti analýzy webových dat, správy dat a integrovaného marketingu. V pozici Managing Partnera má aktuálně na starosti strategické plánování a následnou realizaci obchodních strategií. 


Ondřej Fatka

Managing Partner

Ondřej Fatka svou kariéru v oblasti digitálního vývoje zahájil v roce 1997, kdy společně s Petrem Bartoněm založil vlastní firmu - konzultačně-technologickou společnost Lundegaard. V roli spoluzakladatele a Managing Partnera tak stál na počátku digitálního vývoje v České republice a díky jeho vizonářskému smýšlení a progresivním nápadům firma už přes 20 let prosperuje a neustále se dále rozvíjí. Momentálně se Ondřej Fatka věnuje především datovým propozicím. V této souvislosti si také doplnil své dosavadní zkušenosti studiem na Vysoké škole ekonomická v Praze, kde získal titul MBA v Programu Data a analytika pro business.