Tomáš Kadlec: Pilot, který se stal business analytikem

Jaké to je po 30 letech u kniplu a více než šesti tisíci přistáních nabrat novou výšku na pozici business analytika v softwarové firmě?

Tomáš Kadlec, bývalý vojenský a dopravní pilot s třiceti lety zkušeností ve vzduchu, se po náhlém zastavení letového provozu během pandemie COVID-19 rozhodl změnit životní směr a začít znovu. S nulovými zkušenostmi, za pomocí kontaktů a odhodlání se přeorientoval na IT obor a dnes se jako business analytik v Lundegaard snaží o to, aby požadavky klientů byly jasně definované a klíčové realizované projekty probíhaly “bez turbulencí." 

Vystudoval jsi vysokou vojenskou leteckou školu, 30 let jsi pilotoval letadla. Jak se z profesionálního pilota stane business analytik v Lundegaard?

V mém případě čirou náhodou. V době covidu jsme ze dne na den přestali létat, půl roku jsem byl doma a čekal, zda se ještě někdy dostaneme do vzduchu. Po půl roce jsem tomu přestal věřit, místo neplaceného volna “na neurčito” zvolil výpověď u aerolinek a začal hledat novou práci. S mou kvalifikací pilota a věkem 53 let však zcela beznadějně. 

Měl jsem ale kontakt na člověka, který pracoval v byznysu zprostředkování pracovních příležitostí (zdravím Petra Hoška😊) a ten se znal s Petrem Buchbauerem (CEO). V té době v Lundegaard hledali analytika. Byl jsem tedy pravděpodobně ve správné chvíli na správném místě. Překvapila mě vstřícnost, s jakou mě v Lundegaard tehdy přijali, ačkoliv jsem o IT oboru nevěděl vůbec nic.

Jak tedy vypadala tvá rekvalifikace z pilota na business analytika v softwarové firmě?  

Jak jsem říkal, neznal jsem prakticky nic, co s IT byznysem souvisí. Sestra i bratr jsou oba celoživotní „ajťáci“ (sestra FE dev a bratr BE – databázový specialista), ale já jsem byl prostředím nepolíben a vlastně do té doby, než jsem začal v Lunde, jsem netušil, co přesně dělají a o jejich práci jsme si nikdy nepopovídali. 

V první fázi jsem byl do slova a do písmene koule u nohy kolegům, kterým děkuju a omlouvám se. Obecně musím lidem z Lunde poděkovat, že mi vždycky pomohli a poradili. Vše důležité jsem si pak načítal na Googlu, pomáhal mi ChatGPT a dokumentace všeho druhu – čtu vlastně jen příručky😊

Co bylo v průběhu tohoto procesu pro tebe nejtěžší?

Co bylo nejtěžší? Přiznat si, že nastal čas pro změnu, začít z absolutní nuly v pokročilém věku, nevzdávat se, padat a zvedat se pořád dokola...A také s prosíkem chodit o radu ke svém synovi (pracuje jako vývojář v Lundegaard), který je mým IT guru a 24/7 supportem. To je vlastně jedna z „bolestí“ mé současné práce – otec by měl předávat zkušenosti synovi, ale u nás je to naopak. Protože samozřejmě každou svojí otázkou projevuji svoji neznalost a na to asi děti nejsou zvyklé (smích).

A se sourozenci si už teď o práci popovídáš? 

Teď už ano. Hlavně se sestrou, která dělá vývojářku pro korporát. Takže když právě pracuju například na nějakém projektu pro větší firmy, tak si docela notujeme, protože ona přesně ví, jak procesy v takových firmách fungují. 

Mohl bys nám pár slovy přiblížit, kdo je to “business analytik” a jaká je jeho náplň práce?

Řekl bych, že je to takový tlumočník požadavků a možností. Na jedné straně je klient, který ví, co chce (dokonce i když to neví😊) a na druhé straně je developer, který mu umí splnit „každé“ přání. Dokud nebudou tihle dva schopni přiblížit si své světy, bude potřeba analytik, který je sblíží. Analytik je tu od toho, aby na základě jakýchkoliv vstupů definoval zadání pro developera a dodal mu k tomu potřebnou dokumentaci, ve které najde informace pro svoji práci bez balastu a nesmyslů.

Jaký skill set musí mít business analytik v Lundegaard?

Schopnost pochopit široké spektrum souvislostí v rozmanitém prostředí byznysu. Musí umět definovat logické souvislosti, jasně je popsat a pomocí jakéhokoliv nástroje zaznamenat v podobě, které bude rozumět developer i klient (obrázky mají přednost😊). 

Znalost vývojového prostředí, případně byznysu, kterého se aktuální zakázka týká, je určitě výhodou.

Mají business analytika a pilotování letadla něco společného?  

Mají společné všechno a nic. Společná je potřeba porozumět logickým souvislostem, potřeba dodržovat osvědčené postupy a společná je i potřeba umět občas improvizovat, protože žádná příručka nepostihne všechno, co může v životě nastat. Stejně tak mají ty dvě práce společnou potřebu myslet dopředu, předvídat, být připraven na nečekané, nežádané a málo pravděpodobné věci, zbytečně neriskovat a chovat se zodpovědně.

A jaký je rozdíl? 

Rozdíl je v tom, že v BA neměří čas ubývající palivo, že když nastanou problémy, letadlo nejde odstavit u krajnice, počkat na servis nebo se poradit s jiným týmem. Ve vzduchu, pokud let neprobíhá podle plánu, pořád je úkol číslo jedna dostat letadlo bezpečně na zem, ať jsou jeho systémy v jakémkoliv stavu – opravit se dá až na zemi. A čím větší jsou problémy, tím širší pojem je to slovo „bezpečně“. Při létání s vojenským letadlem jsme s nadsázkou po přistání říkali: „Letoun opravitelný v silách pluku, pilot nezraněn“. Ten kdo zažil něco horšího říkal: „Trosky řídím až do úplného zastavení“. A tohle prostě při analýze nehrozí. Nikdy na to není člověk sám, nikdy nepůsobí faktor počasí, přetížení nebo únava materiálu. A hlavně nikdy nejde o život. Trochu jiné je to v dopravním létání, kde už je zase v letadle celá posádka a tím je to práci IT vývojového týmu blíž. Každý má v týmu svoji roli a když posádka/tým dobře spolupracuje, je pravděpodobnost bezpečného přistání větší, než když každý řeší jen svůj píseček.

Kdy jsi naposledy pilotoval letadlo?

13. března 2020, letadlo Airbus A319, imatrikulace OK-MEL na lince ČSA z Kyjeva do Prahy. Zápisník uzavřen po 13550 h, 40 minutách a 6490 přistáních.  

Ing. Tomáš Kadlec

Business Analytik Lundegaard

Vystudoval vysokou vojenskou leteckou školu, 10 let se živil jako vojenský pilot, 20 let jako dopravní pilot u ČSA. V Lundegaard pracuje na pozici business analytika od roku 2021. Ve volném čase se věnuje sportu všeho druhu, freedivingu a sportovní střelbě. Nejraději relaxuje s dýmkou, dobrým filmem, skleničkou, u krbu nebo na sluníčku, na terase svého domu.