Se zakladatelkou ReactGirls o meetupech ve firmách, o Reactu, i ženách v IT

Za organizací červnového frontendového meetupu v prostorách Lundegaard stála komunita ReactGirls, která dlouhodobě pomáhá ženám na jejich cestě k IT. Motivuje je, vzdělává a propojuje zájemkyně o programování s profesionály v oboru. Setkávání komunity v prostředí IT firem je podle zakladatelky Terezy Vaňkové totiž cesta, jak zájemkyním představit mimo jiné i konkrétní možnosti budoucí profesní kariéry.

Máte za sebou další z meetupů Reactgirls, který se tentokrát konal v naší firmě Lundegaard. Jak setkání hodnotíte? Máte už nějaké feedbacky?

Meetup v Lundegaard se vydařil skvěle. Byli jsme velmi příjemně překvapeni péčí, kterou Lundegaard věnoval přípravě. Již při našem příchodu nás srdečně uvítaly usměvavé slečny a ženy z Lunde. Vše bylo zorganizováno nadstandardně pečlivě, od občerstvení až po přednáškovou místnost a samotné přednášky, takže není divu, že feedback byl velmi pozitivní.

Lundegaard není jedinou firmou, ve kterých jste v poslední době meetup pořádali. V čem tkví výhoda setkání přímo ve firemních prostorách?

Snažíme se navázat propojení naší komunity s etablovanými firmami a představit nejen ženám a dívkám z ReactGirls, jak vypadá prostředí technologických společností a jaké možnosti je čekají v jejich budoucích profesních kariérách. Současně hledáme spojení s firmami, které aktivně podporují rozvoj svých zaměstnanců, a je nesmírně povzbuzující, že na to má naše komunita příležitost nahlédnout zblízka.

Jak vlastně vznikla spolupráce s Lundegaard a bude případně nějak pokračovat?

Spolupráce vznikla díky vaší fronted developerce Martě Kirchgessner, s níž jsme měli tu výsadu se setkat v rámci mentoringového programu ReactGirls. Ale také na události WebExpo a na našem předchozím meetupu v Livesportu, kde mi představila svůj nápad. Tento nápad nás samozřejmě nadchnul, protože Marta je zkušený profesionál s výjimečnou energií. A doufáme, že vymyslíme společné podobné akce i v budoucnu.

Frontend React developeři jsou obecně na trhu dnes velmi žádaní. Jak je to ale s ženami na těchto pozicích? Dokážou se také uchytit ve firmách v mužské konkurenci? Máte nějaké pozitivní povzbudivé příběhy?

U nás je žen na vývojařských pozicích stále nedostatek. Na frontendu si co se do počtu týče vedou lépe než na backendových pozicích, ale stále jsme velký podprůměr v porovnání se státy Evropy. I přesto, že máme už významné množství inspirativních příběhů, které mohou ženy motivovat a vznikly i díky komunitám jako je ta naše, musí vývojářky velmi často čelit tomu, že jsou jediné ženy v týmu nebo dokonce v celé firmě. Ženy jsou také vnímání jako juniornější s méně zkušenostmi a může to pro ně být výzva při pohovorech. Nicméně, jak jsem již zmínila, inspirativních příběhů máme v komunitě nespočet, ostatně sama výše zmíněná Marta je jedním z nich.

Vy v rámci komunity Reactgirls se snažíte dát holkám první základy programování a také energii do tohoto oboru „šlápnout“ skrze komunitní přístup. Co ale dál? Pokud by se někdo chtěl nejen v Reactu ale i v IT oboru rozvíjet a vzdělávat, co byste mu doporučila?

V rámci komunity se snažíme předat základy a poté je prohloubit během našeho mentoringového programu, kde si mohou ženy naprogramovat reálnou aplikaci a získat tak potřebnou praxi. Rozhodně bych doporučila se hned poté hlásit na juniorní vývojářské pozice, protože nejvíce zkušeností lze opravdu získat jen při práci na reálném projektu. Samozřejmě je možné během hledání práce pokračovat v dalších online kurzech, workshopech a nebo hackathonech, protože je zřejmé, že na frontendovou pozici je potřeba více technologií než jen React. Nicméně vše je možné získat již ve firmě, pokud je dostatečně připravená a ochotna juniory vzdělávat.

Komunity typu Reactgirls se snaží prolomit předsudek, že IT obor je mužskou doménou. Čím podle vás ale mohou tento obor naopak obohatit ženy a proč by v tomto oboru mělo být více žen?

Uživatelé většiny aplikací nejsou pouze muži a tedy diverzita při jejich vývoji dává jasnou výhodu při pochopení potřeb uživatelů a zákazníků. Ženy do týmu přináší další potřebné perspektivy, což může přispět k inovativnějšímu řešení problémů. Zároveň se technologie stávají velkou doménou na trhu práce a můžeme předpokládat, že pozic s technologickým zaměřením bude víc a víc, je proto nesmírně důležité abychom už teď inspirovaly další generace žen, aby se o tento obor zajímaly.

O ReactGirls

ReactGirls je komunita, která pomáhá ženám v jejich cestě do IT světa. Snažíme se motivovat, dodávat odvahu a propojovat zájemce o programování s profesionály v oboru. Naučíme programovat jak úplné začátečnice, tak i zkušenější programátorky. Kromě Akademie, Workshopů a Mentoringu, pořádají webináře a meetupy na nejrůznější témata.