Proč je #React tak trendy? I díky aktivní komunitě kolem něj

Na konci června náš karlínský office hostil frontendový meetup komunity ReactGirls. Společně strávený podvečer byl napěchovaný zajímavými a hlavně praktickými informacemi, příjemnou náladou a networkingem. Poděkování patří především dvěma hlavním speakrům: fronted developerovi Martinovi Macháčkovi z našeho #Lunde týmu a UI a UX designérovi Davidovi Novotnému ze společnosti WDF.

Martin Macháček si pro svou přednášku zvolil téma Data fetchingu v React aplikacích. Během talku představil různé data fetching přístupy a knihovny a představil, jak může vypadat efektivní načítání dat z běžných REST APIs. Martin je totiž nadšený #frontend developer, kterého baví budovat nové aplikace hezky od začátku. Když se jako Java developer poprvé setkal s Reactem, ihned se mu zalíbil jak React, tak rychle se rozvíjející svět frontendu, a rozhodl se rozšířit název své pracovní pozice na #JavaScript developer.

A právě na React jsme se ho zeptali v krátkém rozhovoru.

Pro přednášku jsi zvolil téma Data fetchingu v React aplikacích. Proč jsi se rozhodl komunitě ReactGirls přiblížit právě tuto problematiku?

Protože frontend je hlavně o zobrazování dat, které získáváme z nějakého zdroje, ať už je to REST nebo GraphQL. Umět si zavolat endpoint a zobrazit odpověď patří k naprostým základům frontendového vývoje. A umět přitom používat šikovné knihovny, co tento úkol usnadňují, je vždy velké plus.

Jaké jsou tvé první dojmy pro přednášce? Zaujalo téma? Máš nějakou první zpětnou vazbu?

Dojmy jsou skvělé. Všichni poslouchali, sledovali co se děje, a dokonce i pomáhali, když se v průběhu live-codingu objevila nějaká nedokonalost. První zpětné vazby přišly hned v průběhu přednášky - kývání hlavou a úsměvy když se povedlo načíst a zobrazit první vtip z Jokes API byl jasný signál, že je přednáška v pohodě.

Jak ses poprvé dozvěděl o komunitě ReactGirls? A co si myslíš o myšlence komunity kolem Reactu?

Je to asi rok zpátky, když jsem potkal Terku Vaňkovou (zakladatelka) na WebExpu, kde zmiňovala, že vede ReactGirls. Koncept této komunity se mi hned zalíbil, a o rok později tu máme první přednášku. A doufám, že nezůstane jen u ní.

Začátečníci se často potýkají s tím, že neví, jaké zdroje při seberozvoji využít, protože je jich velké množství. Máš nějaké doporučení na materiály, které ti pomáhají při práci a sebevzdělávání?

Zdrojů je vícero. Primární kanál je pro mě v aktuální chvíli Twitter. Stačí sledovat účty Reactu samotného a zavedených frameworků, jako Next.js, Gatsby, Remix, nebo přímo hlavních tváří celé React komunity, v čele s Danem Abramovem. Nemůžu samozřejmě opomenout ani dokumentace jednotlivých nástrojů. Primárně React docs by mela být povinná četba všech začínajících React vývojářů.

React je dnes jednou z nejvíce používaných a nejoblíbenějších JavaScript knihoven pro tvorbu webů a webových aplikací. Co podle tebe stojí za jeho zvyšující se popularitou?

Podle mě je to hlavně aktivní komunita, solidní core team a spousta doplňových knihoven a frameworků. Pokud je potřeba na webu něco udělat, je velká šance, že existuje knihovna, která to umí, a jde použít v Reactu. Zároveň React těží ze známých syntaxí a maximálně využívá vlastností jazyka JavaScript a TypeScript. Vývojář, který umí dobře JavaScript tak by neměl mít problém se naučit React.

Frontend vývojáři v Reactu jsou obecně na trhu dnes velmi žádaní. To by asi neměla být jediná motivace k tomu stát se frontend developerem. Jaké další důvody bys přidal ty, jako zkušený developer?

Určitě bych vypíchl rychle se rozvíjející ekosystém a čím dál dokonalejší nástroje pro vývoj. Zároveň na práci Frontend vývojáře je skvělé pozorovat, jak webová aplikace roste před očima. Výsledek práce je vidět, a je to prvotní kontakt s uživatelem.

MARTIN MACHÁČEK

Martin je vývojář JavaScriptu a tech leader ve společnosti Lundegaard. Specializuje se na React spolu s širokou škálou nástrojů z jeho ekosystému a na vytváření vysoce modulárních a konfigurovatelných aplikací, které jsou šité na míru potřebám klientů.

Během své kariéry měl možnost pracovat pro širokou škálu klientů, od startupů až po velké korporace. Společně s kolegy v Lundegaardu se také podílí na mnoha open-source projektech.