Umělá inteligence ještě přinese nevídaný transformativní efekt

Ačkoliv pojem umělá inteligence (AI) známe už od startu prvních počítačů, kdy její um a využití poprvé začaly rezonovat odbornou veřejností, největšího věhlasu se jí dostává až dnes. Její vliv díky příchodu Chat GPT proniká i mezi běžné uživatele internetu a AI se postupně dostává do popředí zájmu a diskuzí, které již dávno překročily hranice technické komunity.

Jak tento hype kolem umělé inteligence vnímá LUKÁŠ MATĚJKA, zakladatel a leader technologického startupu Zoe.ai? Rekomendační nástroj Zoe.ai principy umělé inteligence a hlubokého strojového učení využívá již několik let a přispívá k optimalizaci byznysu a doručování nabídek konkrétnímu uživateli na míru.  

Většina technologických firem zkouší AI implementovat svým vlastním způsobem. V Lundegaard se držíte, co už znáte, nebo nějak najíždíte i na model Chat GPT a jeho funkce? 

V Zoe.ai používáme umělou inteligenci a algoritmy strojového učení už určitou dobu. Algoritmy hledají vzorce chování uživatelů a pomáhají doporučovat to nejlepší v rámci nabídky. Co se týče Chat GPT, tak tam jde o obecný jazykový model, který odpovídá na určité otázky. My naopak využíváme jazyk, kterým mluví klienti na webu. Ve světě, v němž se pohybujeme my, neexistuje obecný doporučovací model, který by byl vytvořen, natrénován a poskytnut celému světu. Nic takového zatím nemáme. V tom je ten znatelný rozdíl.  

My bychom využít Chat GPT nemohli z jednoho jednoduchého důvodu. Nástroji bychom řekli: teď půjdu nakupovat na tento e-shop a budu chtít něco doporučit k nákupu - GPT by mi nic nedoporučil, jelikož o mně nic neví a neví, co jsem tam dělal či dělám…Vše bych mu musel nejdříve sám říct. Musel bych mu říct, co e-shop prodává a zároveň zohlednit dalších 10 věcí, aby doporučení bylo funkční.  

Takže aktuální hype kolem Chat GPT v podstatě pro váš tým nic závratného nepřinesl?  

Ano, přesně tak to je. Principy, které využívá Chat GPT, nejsou nové věci. Jsou tu už nějakou dobu. Revoluční je to, že jde o tak masivní model, natrénovaný na obrovském množství dat a umí věci, které možná tvůrci ani nečekali, že umět bude. Plus ve velkém pronikl do mainstream prostředí, ale techniky jsou tady už nějakou dobu a o žádný závratný technologický průlom se nejedná. A jen bych podotkl, že techniky kódování jazyku přinesl Čech Tomáš Mikolov a jsou základem právě dnešních modelů. Máme v Chat GPT tu cimrmanovskou stopu, o níž ve světě nikdo neví. A to je krásné. 

Často v diskuzích padají v návaznosti na rozmach AI a ChatGPT i to, že jednou nahradí programátory a další profese. Může se to stát i v odvětví IT? Posune se to tímto směrem a dojde k nějaké zásadní proměně společnosti?  

Určitě, to já ostatně už tvrdím několik let, že AI má transformativní efekt na ekonomiku, společnost i kulturu a bude ho mít ještě mnohem větší, přičemž se to od 5. prosince loňského roku stává masovou realitou. S tím naprosto souhlasím.  

Za poslední půl rok až rok se rozjíždí opravdu velké množství projektů. A je pravděpodobné, že se tyhle věci a změny postupně budou stále dít. Hodně se v masových médiích straší, místo toho aby se řeklo, že jde jen o další nástroj, který by se lidstvo mělo naučit využívat a vlastně se o něj obohatit. Stejně tak jako dnes každý používá internet a pro běžného člověka to není žádná specifická výhoda. Vznikne spíše řada nových profesí a svět se musí přizpůsobit. Například grafici nebudou celý den vytvářet 4 návrhy, ale dokončí jich za běžnou směnu třeba 1000, protože si budou umět pomoct. Kdo se neadaptuje, tak možná o práci přijde, ale Chat GPT nezačne představovat nějakou extrémní výhodu, což teď může pro někoho znamenat, ale ve finále za rok půjde o  běžnou věc. Bude to mít obří transformativní efekt.  

Jaká jsou stávající úskalí používání ChatGPT?  

Obrovský problém jsou autorská práva a bezpečnost. V USA i v Evropě se rozjela rozsáhlá série žalob na tento typ nástrojů, které se své umění nenaučili z ničeho jiného než z takzvaného vykrádání cizího obsahu. Překážka spočívá i v tom, že si člověk nemůže být jistý, zda se AI někde nemýlí a zda se dá stoprocentně věřit jejím faktickým znalostem. Není napojená na internet a aktuální informace, takže se musí odvést ještě velký kus práce a označkovat, které údaje jsou ověřené a které naopak nejsou. 

Problém je také, jak to regulovat. Kdo bude usměrňovat odpovědi? Bude to vláda, město, firma? To jsou problémy, které dnes nejsou vůbec řešené a musí se na ně zaměřit, aby celá věc fungovala více spolehlivě.  

Půjde vývoj a um AI někam dál? Kam? Upadne hype okolo ní nebo bude odezva pořád stejná?  

když se zaměříme na to, co se stalo od 5. prosince do teď, tak to je vážně brutální tempo. Počet language modelů, který vznikl od konce roku, počet nástaveb a možnost využívání dalších zdrojů a to, kolik společností v tom jede - to je opravdu exponenciální růst. Utvrzuje mě to v tom, že chod věcí a trend AI bude ještě zrychlovat. Jen přečíst novinky o AI už ani není v lidských silách. Časem budeme muset používat AI, aby nám v tom technickém prostředí sumarizovala nové informace, protože lidský mozek na to nebude stačit. Takže ano, bude se posouvat a vývoj zrychlovat.  

Nejde se nedotknout také morálních otázek a úskalí? Dá se na AI pohlížet jako na “vykrádačku”?  

Člověk přece nefunguje jinak. Soukáme do sebe informace ze všech směrů, na jejichž základě predikujeme. Sice v tomhle ohledu odpadá problém s autorskými právy, na druhou stranu běžný člověk funguje úplně stejně a přijímá informace ze svého okolí, se kterými posléze pracuje.  

A co přisuzování lidských vlastností umělé inteligenci?  

Zmiňování lidských vlastností v souvislosti s AI mi vadí. Spousta lidí do tohoto tématu zavléká věci, které já tam úplně nevidím - právě ve smyslu ezoteriky a osvojování lidských vlastností. Ona je nemá, funguje úplně jinak. Líbí se mi přirovnání, že je jako alien inteligence. Jsou tam faktory, které tvoří určité vlastnosti, ale ty nejsou lidské. Vědomí ani morálka ta

Lukáš Matějka

Lukáš má více než 20 let zkušeností v technických a vedoucích pozicích. Naprogramoval jednu z prvních „big-data“ aplikací pro archivaci webu v rámci České republiky, implementoval rozsáhlé aplikace pro společnost IBM, byl odpovědný za dodávku webových aplikací a portálů pro velké firmy a vedl vývojáře ve společnosti Avast. V posledních 5 letech se věnuje umělé inteligenci a Fast Data technologiím. Se svým týmem vyvíjí nástroj Zoe.ai, který zpracovává a interpretuje data z online chování v reálném čase a na základě toho například doporučuje konkrétnímu uživateli obsah na míru.