Petr Buchbauer: Chceme tvořit svět, kde budeme díky digitálním službám svobodnější

Petr Buchbauer se začátkem ledna roku 2023 stal novým CEO Lundegaard. Jaká je jeho vize a plány? Jaké jsou jeho zkušenosti a kam směřuje nyní? Co dělá CEO technologické společnosti, když zrovna nepracuje? Na to jsme se zeptali
v krátkém rozhovoru.

Petře, co máš ve své nové funkci na starost?

Ve své nové funkci se starám a budu starat jak o chod a rozvoj společnosti, tak strategické plánování i následnou realizaci obchodních záměrů.

Čím sis ve své kariéře prošel? Jaké jsou tvé pracovní zkušenosti?

Svou kariéru jsem začal ve vývoji a prodeji IT ve společnosti IBA CZ, kde jsem se ve funkci projektového manažera staral o řízení projektů významných klientů z finančního, pojišťovacího a telekomunikačního sektoru. Před šesti lety jsem na obdobné pozici začal působit také v Lundegaardu. V té době jsem byl zodpovědný za několik mezinárodních projektů, které jsme realizovali nejen v Česku, ale i na světových trzích. Zároveň jsem zastával obchodní roli, v níž jsem jako obchodní ředitel fungoval až doposud.

S jakou vizí vstupuješ do nové fuknce CEO Lundegaard?

Skrze svou kariéru jsem dodával softwarová řešení, která koncovým uživatelům zjednodušovaly život. Jako CEO Lundegaardu chci dále rozvíjet a realizovat naší firemní vizi – a to utvářet svět, kde budeme díky digitálním službám svobodnější. Chci, aby naši klienti, uživatelé, my i naši blízcí trávili méně času rutinními agendami, a všichni jsme měli více času a prostoru být si opravdu nablízku.

Jaké vidíš trendy a budoucnost digitálních platforem?

Digitální platformy mají před sebou vzrušující budoucnost. S rychlým pokrokem technologií se očekává, že se tyto platformy budou stále více integrovat do našich každodenních životů. Umělá inteligence a internet věcí otevírají nové možnosti pro zlepšení uživatelského zážitku a efektivitu. Budeme svědky vzestupu nových inovativních platforem, které usnadní komunikaci, obchodování a spolupráci.

Budou zajišťovat personalizované služby, které budou přesně odpovídat našim potřebám a přáním. Bezpečnost dat se také stane prioritou, a digitální platformy budou muset investovat do zajištění ochrany soukromí a bezpečnosti uživatelů. Celkově lze říci, že budoucnost digitálních platforem přináší inovace, personalizaci a bezpečnost, což nám umožní ještě větší pohodlí a efektivitu v našem digitálním světě.

Zmínil jsi personalizaci a data. Přichází konečně čas, kdy z buzzwordu vzniká něco konkrétního?

Rozhodně ano. Data jsou klíčová pro úspěch podnikání. Poskytují cenné informace a poznatky, které pomáhají firmám lépe porozumět zákazníkům, trhu a trendům. Analyzováním dat mohou firmy identifikovat příležitosti, optimalizovat své procesy a rozhodování a zvýšit svou konkurenceschopnost. Data umožňují také personalizovat služby a nabídky, což zvyšuje spokojenost zákazníků a jejich loajalitu.

Navíc, data pomáhají firmám identifikovat a řešit problémy a nedostatky ve svém provozu. Důkladná analýza dat poskytuje strategickou výhodu a umožňuje jim efektivněji alokovat své zdroje. V dnešní digitální éře jsou data nenahraditelným zdrojem informací a firmy, které umí efektivně využívat data, mají větší šanci na úspěch a růst.

Jaká další řešení v Lundegaardu chystáte?

Pomáháme s přechodem na moderní platformy a budujeme kvalitní základy, aby firmy vůbec mohly inovativní řešení zavádět. Velmi často začínáme transformací na mikroservisní architekturu a v rámci těchto služeb pak implementujeme konkrétní řešení podle potřeb klienta. Máme dlouhodobé zkušenosti a nová zajímavá partnerství, která tuto transformaci urychlují.

Nemůžu nezmínit naše zlaté partnerství s platformou Liferay, ale i relativně nové partnerství se streamingovou platformou Conflluent.io. Největší radost mám ale z toho, když náš team posouvá současné řešení dopředu a vznikají tak věci zcela nové. Například dnes organizujeme tento rok už druhý hackaton, tentokrát na téma e-commerce moduly v DXP platofmách. Je toho spousta, škoda že má den jen 24 hodin :).

Prozradíš čtenářům tohoto blogu, co dělá Petr Buchbauer, když zrovna nepracuje?

Mým oblíbeným způsobem trávení volného času je cestování. Miluji objevování nových míst, poznávání různých kultur. Dalším koníčkem, který mi pomáhá udržovat tělo i hlavu v kondici, je běhání. Pro mě běhání není jen fyzickou aktivitou, ale také způsobem, jak si vyčistit hlavu a zbavit se stresu. Pravidelnou výzvou je pak půlmaraton, na který se vždy těším, a cesta k jeho zdolání mi pomáhá rozvíjet trpělivost a odhodlání.

Petr Buchbauer, CEO společnosti

Petr Buchbauer se k vývoji a prodeji IT řešení dostal skrze společnost IBA CZ, kde se ve funkci Project Managera staral o řízení projektů významných klientů z  finančního, pojišťovacího a telekomunikačního sektoru. V Lundegaardu začal působit v roce 2017, taktéž jako Project Manager. Velice brzy se však začal kariérně posouvat směrem vzhůru. Dostal na starost několik mezinárodních projektů, které se mu úspěšně podařilo implementovat na dalších světových trzích. Přirozeně se stal důležitou součástí týmu, firemní autoritou a po necelých šesti letech usilovné práce i CEO.